! Utan en kolumn

5 kloka ord från Masaev -stammen

Outbildad, oförskämd, vild. Tyvärr finns det fortfarande många stereotyper om afrikanska folk i samhället. Under tiden kan de lära oss mycket. Till exempel styrka, glädje och inre fred, vilket ger kunskap om sitt syfte på jorden.

Vad vet vi om Masai? Utökade silhuetter draperade i rött tyg, pittoreska karaktärer i filmen Sidney Pollak "från Afrika", folket i soldater och nötkreaturuppfödare ..

Idag har vi möjlighet att lära oss om deras andliga praxis och till och med använda dem i vår egen vardag. Antropologen Xavier Peron levde i flera år bland Masaev, passerade initiering, deltog i deras ritualer och har i 30 år varit i kontakt med hans andliga mentor från denna kenyanska stam.

"Masaev har inte filosofiska eller religiösa dogmer," betonar Xavier Poron. Liksom amerikanska indier och taoister tror de att en person ursprungligen är kopplad till andra människor, hans miljö och den högsta rationella kraften, som de kallar Enk'ai. Detta är modermoren, som var och en av de levande är kopplade till både i sig och som en del av det mänskliga samhället.

Enk'ai skickar regn, vilket hjälper till att odla örter och träd, det skickar också prövningar avsedda för den andliga tillväxten av människor.

Varje medlem av stammen stärker sin ande dagligen efter de fem buden:

 • övervinna din rädsla;
 • Håll kontakten med alla levande saker;
 • Dela inte och omge dig själv;
 • Extrahera erfarenhet från testning;
 • Lev vad som är.

"Denna dagliga praxis har förändrat mitt liv, och därför känner jag mig som en messenger masaev i väst," medger Ksavier Poron. – Det är viktigt för mig att förmedla deras budskap om intern integritet och medvetenhet, dessa två huvudkomponenter i ett mer rättvist och mänskligt liv. ". Utan att idealisera deras kultur eller livsstil kan vi matas och inspireras av deras visdom. Här är de fem stiftelserna som det är baserat på ".

Ilmao: acceptera dualitet

Namnet "masai" går tillbaka till ordet "ilmao" – "tvillingar" där kunskapen om att alla fenomen i världen bildar par av ytterligare element är dolda. Liksom Yin och Yang of Taoism finns motsatser, men är inte fiendskap. Dualiteten regerar i omvärlden – sådant är dag och natt, regn och torka – och i det inre, där självkärlek och kärlek till angränsande, rädsla och mod stöter på ..

Förnekande av dualitet är rätt väg till lidande och konflikter med andra, tror Masai. Detta innebär behovet av att acceptera dualiteten i världen och alla varelser. Detta tillvägagångssätt bidrar till tålamod och välvilja.

Öva

 • Bestäm dina interna tvillingar. Dela upp arket på två och på ena sidan Skriv ut funktionerna i din karaktär. Och på andra sidan, jämför dem med beteende, vilket kan leda till misslyckanden eller konflikter. Till exempel kan "generositet" motsvara "inkonsekvens" eller "förväntningar på ömsesidighet". Syftet med denna övning är att märka tvetydigheten i deras eller andras manifestationer och behandla dem med mer nedlåtelse.
 • Ge dina ord och handlingar i samtycke, för att undvika motsägelser som bryter mot intern harmoni och relationer med andra människor. Ord och handlingar bör bli tvillingar. Masai tillåter inte skillnaden mellan ord och gärningar, att veta av erfarenhet att deras fullständiga sammanfall är ett villkor för goda och långa relationer.

Ensipai: Kom i glädje

Glädje för Masaev är inte ett mål, utan en utgångspunkt. Detta är en manifestation av en livlig koppling till modergudinnan, livets chef. Glädje kommer att föds av tacksamhet och förbättrar den i sin tur. Masai tack för att du https://anahatamon.com/10-saker-som-gor-din-man-olycklig/ är i en ström av att vara, för kraft för att få mat för dig själv, för möjligheten att dela svårigheter och lycka till med andra. Allmänna helgdagar bidrar också till den vardagliga känslan av glädje, vanan att inte ignorera bra händelser och en humor.

Att stanna i glädje, tror Masai, det är också en form av artighet som hjälper till att må bra om kommunikation. Om det finns ett behov av att kommunicera de dåliga nyheterna, placera Masai det mellan två goda. Så det är lättare att acceptera henne till vem den är adresserad.

Öva

 • Uttrycka tacksamhet varje dag För de gåvor du får, oavsett hur obetydliga de kan tyckas för dig. Någon höll dörren framför dig, av en slump log mot dig, bjöd in dig till lunch … i sin tur, och du ger också andra din tid och uppmärksamhet, gör komplimanger, ger råd, dekorera andras liv.
 • Placera en negativ tanke eller handling mellan två positiva.
 • Kombinera med naturens energi. Det gör att vi kan känna oss som länkarna till en stor livskedja. Det är hur man lutar sig mot ett träd och går vilse i sin bullriga krona, känns som en helhet med honom och kastar sig in i en känsla av fred och inre kraft – glädjen av att vara består av dessa två delar.

Ozina-Kishon: Acceptera lidande som en gåva

Masai är övertygade om att det inte kommer att bli någon uppvaknande utan lidande: Människor växer tack vare de försök som Enk’ai skickar. Och de tackar modermor för det faktum att hon tog hand om att ge dem en sådan möjlighet.

Under ritualen, som kallas "Bind Your Heart", strammas de på repet (hjärtsymbolen) av åtta knop som anger testerna och släppte dem sedan, vilket innebär att övervinna att övervinna. Så de visar återigen att allt är dubbelt och att det inte finns något annat sätt att bli av med problemet, förutom genom att erkänna att det är och tillhör oss, och tar ansvar för att lösa det.

Öva

 • Visualisera dina känslor. Efter ritualen med ett rep representerar massorna hur de flyttar sina känslor (rädsla, sorg, ilska, förtvivlan, törst efter hämnd) till sitt hjärta och de bränns där och förvandlas till en ren vital energi. Precis som alkemister i sina Tygles smälta bly i guld.
 • Prata med din del av testerna. Masai pratar med dem som de skulle säga till en vän. Vad vill du berätta för mig? Vad är mitt ansvar? Ska jag vänta eller börja agera? Vilken riktning ska jag välja?
 • Ta alla svar, som spontant kommer till dig, utan bedömningar och utan censur.

Eunoto: Bli trädgårdsmästare

Masai föredrar att inte vara ingenjörer, utan trädgårdsmästare. De förstnämnda är helt fokuserade på att utföra uppgiften, medan den senare planterar ett träd och tar hand om det, tar upp det de inte kan påverka: naturlig tillväxttid, naturens nyanser ..

Att vara trädgårdsmästare betyder att leva i nuvarande tid, anpassa sig till miljön. Böjande vaksamhet med förtroende, vilja – ödmjukhet. Sådan smidighet ger upphov till fred, tålamod och skyddar mot ilska och besvikelse.

Öva

 • Slå rot som ett träd, I nutidens ögonblick. Masai säger: "Det förflutna är ett land där vi inte längre bor". Vad känner du här och nu? Hur man antar till den nuvarande situationen och till de närvarande? Varför drar du den värdelösa belastningen från det förflutna? Vilka tidigare larm hindrar dig från att känna smaken på nutiden?
 • Plantera ett träd och ta hand om det. Detta hjälper dig omedelbart att överge spelet "Jag vill" och hantera vad som faktiskt är.

Angoro Enkitoo: Sök efter rätt riktning

Rätten för ord och handlingar betyder, ur Masaevs synvinkel, en koppling till Enk'ai. De strävar efter att ha en "tydlig blick och vara i ett beredskapstillstånd". Utseendets tydlighet uttrycker internt samtycke med sig själv, synligt för en extern observatör, och beredskapstillståndet är lätthet, lugn och förtroende för hans väg. Medan oro, ångest och fåfänga skulle betyda tvärtom, oenighet och borttagning från deras syfte.